Neuvoja juhliin

Näin arvioit tarvittavat alkoholijuomien määrät juhlissanne

Nämä ohjeet ovat keskimääräisiä määriä. Varsinainen menekki riippuu vieraista ja juhlien luonteesta.

Kuohuviini

Yhdestä 0,75 litran pullosta tulee 6 lasillista. Pulloiksi kannattaa valita juuri tuo koko, jotta kaataminen on helpompaa. Pikarimalliseen lasiin kannattaa kaataa ensin pieni määrä, ja täyttää lasi vasta kun kuohuminen on tasaantunut.

Ruokaviini

Jaetaan vierasmäärä kolmella = 0,75 litran puna- ja valkoviinipullojen määrä yhteensä.
Eli esimerkiksi 120 henkilön juhliin yhteensä 40 pulloa puna- ja valkoviiniä.
Tällä kaavalla viini riittää yleensä ruokailuun. Puna- ja valkoviinin suhde riippuu tarjottavista ruoista ja ilman lämpötilasta. Kuumalla ilmalla valkoviiniä saattaa kulua 60 % kokonaismäärästä ja vastaavasti talvella punaviiniä 60 % määrästä.

Kahvin kanssa tarjoiltava konjakki tai likööri

Tarjoilijat kaatavat yleensä konjakin tai liköörin valmiiksi laseihin, jotka vieraat voivat noutaa sen hakiessaan kakkua. Noin 80 % määrälle aikuisista kannattaa varata juotavia. Esimerkiksi 100 hengen juhlissa 80 vierasta x 4 cl = 3,2 litraa. Konjakin ja liköörin suhde riippuu siitä mitä konjakkia ja likööriä tarjotaan. Yleensä se on noin 50/50, tai hieman enemmän konjakkia kuin likööriä.

Iltajuomat

Iltajuomat laitetaan tarjolle yleensä kahvin jälkeen. Illalla tarjottavia juomia voivat olla esimerkiksi oluet, siiderit, booli. Niiden menekkiin vaikuttava tekijä on aika: mitä kauemmin juhlat kestävät, sitä enemmän juomia kuluu. Hyvä laskutapa on vieraiden kokonaismäärä x aika (montako tuntia on kahvitarjoilun päättymisestä juhlien loppumiseen) x 1 alkoholiannos. Tällä kaavalla sadan hengen juhliin, jossa kahvitarjoilu on päättynyt klo 20 ja juhlien on tarkoitus loppua klo 00, tarvitaan 400 tölkkiä tai alkoholiannosta.