Menujen räätälöinti

Yleensä pyrimme tarjouspyynnöstä arvioimaan, minkälaisen menuehdotuksen, joko yhden tai useamman lähetämme. Perusteena valintaamme on myös se, minkälaisilla keittiötiloilla juhlapaikka on varustettu. Kun saat tarjouksemme, alamme räätälöidä menua juhlaasi ja tarpeisiisi sopivaksi. Ruokalajeissa otetaan huomioon asiakkaan makumieltymysten lisäksi mahdolliset erityisruokavaliot.

Hyvä ruoka – huonot nimet

Monet menuistamme ovat niin kutsuttuja monivalintalistoja. Niissä ruokia voi koota ryhmistä, esimerkiksi kaksi kylmää alkupalaa, kolme salaattia, lämmin pääruoka, lämmin kasvisruoka jne. Ruokiemme nimet ovat enimmäkseen lyhyitä siksi, että koko menu mahtuisi tarvittaessa yhdelle tulostettavalle A4-paperille. Se mitä lopullisessa menussa lukee, on eri asia. Meillä onkin monelle ruoalle kaksi nimeä, pitkä ja kuvaileva ja lyhyt ja ytimekäs.

Menu valitaan juhlapaikan mukaan

Jos juhlat ovat vuokrattavassa juhlatilassa, jossa kaikille on istumapaikat, menu voi olla monipuolinen. Talvella suositaan lämmintä ruokaa ja kesällä lämpimän ruoan menekki on pienempi, joskus helteellä jopa olematon. Talvellakin lämpimän pääruoan menekki monipuolisesta menusta alkupaloineen ja salaatteineen on vain noin 10 % kokonaisruoan määrästä.

Kotona tai tilassa, jossa ei ole istumapaikkoja, on ehkä järkevämpi valita pelkästään haarukalla syötävissä oleva ruoka. Ruoan tarjolla olo aika myös vaikuttaa siihen, kannataako lämmintä ruokaa valita. Jos vieraat saapuvat liukuvan ajan puitteissa, sanoisimme että ei kannata, koska ruoka ei pitkään lämpimänä pidosta yleensä parane.

Ruokalajit, jotka eivät ole parhaimmillaan noutopöydässä

Vuokrattavissa juhlapaikoissa on joko kotikeittiömäiset tilat tai niissä on muutama suurkeittiöön viittaava kone, kuten uuni ja pesukone. Yhteistä niille on kuitenkin se, että niissä ei saa valmistaa ruokaa, vain pelkästään kuumentaa / pitää kuumana.

Lämmin kalaruoka – oletko valmistanut kalaruokaa ja laitat sen uuniin ”tekeytymään” 1,5 tunniksi?
Et niin, koska kala pitää tarjota heti, muuten se kuivuu.

Risotto – Herkkä rakenne ei kestä lämpökuljetusta, eikä lämpöhaudetta.

Sisäfile, ulkofile – ja kaikki lihat mitkä ovat parhaimmillaan medium kypsyisenä, eivät parane lämpöhauteessa.

Pasta – Pasta keitetään reilussa vedessä, 100 g pastaa tarvitsee litran keitinvettä.
80 hengelle tarvitaan siis 5,6 kg pastaa ja 60 litran kattila, mikä on haastava juhlatiloissa, joissa yleensä on käytössä kotikeittiön varustelu.