Alkoholijuomien määrä juhlissa

Kun arvioit alkoholijuomien menekkiä, kannattaa hyödyntää oheisia laskukaavoja. Niiden avulla saat suuntaa antavat määrät. Juomien lopullinen menekki riippuu aina juhlien aiheesta ja luonteesta sekä vieraiden tottumuksista.

Montako annosta tulee yhdestä kuohuviinipullosta?

Yhdestä 0,75 litran kuohuviinipullosta tulee 6 lasillista. Kuohuviiniä tarjoillaan yleensä yksi lasillinen alku/tervetuliaismaljaksi. Viinipulloissa 0,75 litran koko on hyvä, sillä esimerkiksi isosta Magnum-pullosta kaataminen voi olla kömpelöä.

VINKKI: Kuohuviini kuohuu helposti yli lasin reunojen. Tämän voit estää, kun kaadat lasien pohjalle ensin pienen määrän juomaa ja täytät ne vasta sitten, kun suurin kuohuminen on tasaantunut.

Kuinka paljon varaan puna- ja valkoviiniä?

Hyvä laskukaava siihen paljonko viiniä pitää yhteensä varata on seuraava:

vieraiden määrä : 3 = x-määrä 0,75 litran pulloa viiniä

Esimerkiksi, jos juhliin odotetaan 75 vierasta menee laskukaava seuraavasti: 75 : 3 = 25 eli juhliin kannattaa varata yhteensä 25 pulloa (0,75 l) viiniä.

Tällä kaavalla viini riittää yleensä ruokailun ajaksi. Puna- ja valkoviinin suhde riippuu tarjottavista ruoista ja ilman lämpötilasta. Kuumalla ilmalla valkoviiniä kuluu noin 60 % kokonaismäärästä ja vastaavasti talvella punaviiniä kuluu 60 % kokonaismäärästä.

Avecit eli kahvin kanssa tarjoiltava konjakki, likööri tmv.

Tarjoilijat kaatavat yleensä konjakin tai liköörin valmiiksi laseihin. Vieraat voivat noutaa avecin voi kahvipöydän yhteydestä. Avec-juoma kannattaa varata 80 % aikuisista. Yksi annos on tyypillisesti 4 cl juomaa. Konjakin ja liköörin menekin suhde on yleensä noin 50/50.

Kokonaismenekin laskukaava on seuraava:

vieraiden määrä x 80 % x 4 cl = x-määrä cl juomaa

Esimerkiksi jos juhliin odotetaan 100 aikuista, lasket kokonaismäärän näin: 100 x 0,80 x 4 cl = 320 cl -> 3,2 litraa

Iltajuomien määrä

Jos juhlasi jatkuvat iltaan saakka, iltajuomat laitetaan yleensä tarjolle kahvin jälkeen. Illalla tarjottavia juomia voivat olla esimerkiksi oluet, siiderit ja/tai booli.

Mitä kauemmin juhlat kestävät, sitä enemmän juomia kuluu. Voit arvioida menekkiä seuraavalla laskukaavalla:

vieraiden määrä x tuntia (on kahvitarjoilun päättymisestä juhlien loppumiseen) = x-määrä alkoholiannosta

Esimerkiksi sadan hengen juhlissa, jossa kahvitarjoilu on päättynyt klo 19.00 ja juhlien on tarkoitus loppua klo 23.00, menekki on seuraava: 100 x 4 = 400 alkoholiannosta eli esimerkiksi 400 pulloa olutta/siideriä/lasillista boolia.

Asiakkaanamme saat yksityiskohtaisemmat ohjeet, neuvot ja vinkit juhliesi järjestämiseen.
Stressittömät järjestelyt ovat onnistuneiden juhliesi ensimmäinen askel.
Ota yhteyttä tai pyydä tarjous.