Näin arvioit tarvittavat alkoholijuomien määrät juhlissanne

Nämä ohjeet ovat keskimääräisiä määriä. Varsinainen menekki riippuu vieraista, juhlien luonteesta ja siitä onko kyseessä esim. häät, yritystilaisuus tai syntymäpäivät.

Kuohuviini

Yhdestä 0,75 litran pullosta tulee 6 lasillista. Pulloiksi kannattaa valita juuri tuo koko, jotta kaataminen on helpompaa. Pikarimalliseen lasiin kannattaa kaataa ensin pieni määrä, ja täyttää lasi vasta kun kuohuminen on tasaantunut.

Ruokaviini

Jaetaan vierasmäärä kolmella = 0,75 litran puna- ja valkoviinipullojen määrä yhteensä.
Eli esimerkiksi 120 henkilön juhliin yhteensä 40 pulloa puna- ja valkoviiniä.
Tällä kaavalla viini riittää yleensä ruokailuun. Puna- ja valkoviinin suhde riippuu tarjottavista ruoista ja ilman lämpötilasta. Kuumalla ilmalla valkoviiniä saattaa kulua 60 % kokonaismäärästä ja vastaavasti talvella punaviiniä 60 % määrästä.

Kahvin kanssa tarjoiltava konjakki tai likööri

Tarjoilijat kaatavat yleensä konjakin tai liköörin valmiiksi laseihin, jotka vieraat voivat noutaa sen hakiessaan kakkua. Noin 80 % määrälle aikuisista kannattaa varata juotavia. Esimerkiksi 100 hengen juhlissa 80 vierasta x 4 cl = 3,2 litraa. Konjakin ja liköörin suhde riippuu siitä mitä konjakkia ja likööriä tarjotaan. Yleensä se on noin 50/50, tai hieman enemmän konjakkia kuin likööriä.

Iltajuomat

Iltajuomat laitetaan tarjolle yleensä kahvin jälkeen. Illalla tarjottavia juomia voivat olla esimerkiksi oluet, siiderit, booli. Niiden menekkiin vaikuttava tekijä on aika: mitä kauemmin juhlat kestävät, sitä enemmän juomia kuluu. Hyvä laskutapa on vieraiden kokonaismäärä x aika (montako tuntia on kahvitarjoilun päättymisestä juhlien loppumiseen) x 1 alkoholiannos. Tällä kaavalla sadan hengen juhliin, jossa kahvitarjoilu on päättynyt klo 19.00 ja juhlien on tarkoitus loppua klo 23.00, tarvitaan 400 tölkkiä tai alkoholiannosta.

Näin asettelet pöydät juhlissasi

Tärkeitä mittoja

Seuraavat mitat mitataan pöydän reunasta seinään tai toisen pöydän reunaan.
Silloin tarjoilijat ja vieraat mahtuvat kulkemaan pöytien välissä, kun tuolit ovat paikoillaan.
Mitat ovat vähimmäismittoja, enemmän tilaa on tietysti aina eduksi.

Seinä – pöydän reuna: 1 m
Pöydän reuna – pöydän reuna: 1,4 m
Buffetpöytä – kahdelta puolelta ruokien nouto: 1,5 m x 3 m
Ruokapöytä – yhdeltä puolelta ruokien nouto: 0,8–1 m x 3 m
Juomapöytä (jos juomat ovat noutopöydässä), 0,8 m x 1,5–2 m (riippuu henkilömäärästä)

Ruokapöytien asettelu

Pöytien väliin olisi paras jättää käytävät siihen suuntaan, mihin ihmiset useimmin kulkevat eli ulos, noutopöytään tai wc-tiloihin. Jos käytetään pitkiä pöytiä, on suositeltavaa jättää noin 8–12 henkilön pöydän väleihin noin 0,5 m kulkureittejä myös poikittain. Silloin kenelläkään ei ole pitkä matka kiertää pöytää.

Jos juhlatilassa on esiintymislava, se olisi suotavaa ottaa huomioon pöytärivien asettelussa niin, että juhlasta ei poistu jäykkäniskaisia vieraita.

Pääpöytä

Juhlatilaisuuden tärkein pöytä kannattaa sijoittaa niin, että se on luontevasti juhlavieraiden kulkureitin varrella. Silloin pöytään on helppo tulla juttelemaan.

Pöydän taustalla on myös merkitystä. Jos pöydän takana on ikkuna, juhlaparista on vaikea ottaa kuvia päivällä, kun valo tulee takaa tai illalla, kun lasista heijastuu salamavalo.

Lahjapöytä

Lahjapöytä olisi turvallista pitää ruokasalin puolella tai muussa sellaisessa paikassa, johon ei pääse kutsumattomia vieraita.

Erilaisia tarjoilutapoja juhlissa

Näiden tarjoilutapojen eri variaatioitakin käytetään, mutta tässä yleisimmät.

Vaihtoehto 1

1 tarjoilija/50 vierasta, työaika 7 tuntia/tarjoilija:

Tarjoilijat saapuvat paikalle n. 2,5 tuntia ennen tarjoilun aloitusta. Tarjoilijat liinoittavat pöydät ja kattavat ruokailupöytiin veitset, haarukat sekä lautasliinat. Koristelu ja koristeiden pöytiin asettelun tekee asiakas. Mahdollinen onnittelumalja tarjotaan apupöydältä vieraiden saapuessa. Juomat ja viinilasit ovat tarjolla noutopöydässä. Vedelle voi tarvittaessa erikseen varata kertakäyttöiset lasit tai tilata meiltä vesilasit. Kahvi, tee, sokeri, kahvimaito ja jälkiruoka on tarjolla noutopöydässä. Mahdollisten illalla tarjottavien juomien esillelaitosta vastaa asiakas.
Tällainen tarjoilutapa on yleisin yritystilaisuuksissa, syntymäpäiväjuhlissa, rennoissa hääjuhlissa, rippijuhlissa, kastetilaisuuksissa ja lakkiaisissa.

Astiasto: kuohuviinilasi, ruokalautanen, veitsi, haarukka, jalallinen lasi, kahviastiat sekä kakkulautanen.


Vaihtoehto 2

1 tarjoilija/30 vierasta, työaika 8 tuntia/tarjoilija:

Tarjoilijat saapuvat juhlapaikalle 3 tuntia ennen onnittelumaljan tarjoamista. Ruokailupöytiin katetaan veitset, haarukat, lautasliinat, viinilasit, vesilasit sekä kahvikupit. Tarjoilijat avustavat koristeiden asettelussa. Onnittelumaljan tarjoilijat tarjoavat vieraille tarjottimilta. Vesi on kaadettu ennen tarjoilun aloittamista pöytiin katettuihin vesilaseihin ja ruokailupöydissä on vesikannut. Mahdollinen asiakkaan hankkima viini tarjoillaan niin, että 1. lasillinen kaadetaan vieraille ja sen jälkeen pullot jätetään ruokailupöytiin. Ruokalautaset ja ruoka noudetaan noutopöydästä. Kahvitarjoilun käynnistyttyä vieraat noutavat kakkua tai jälkiruokaa noutopöydästä. Jos tarjolla on kahvin avec-juoma, se on kaadettu jälkiruokapöytään laseihin valmiiksi, josta sen haluavat voivat ottaa juoman mukaan istumapaikalleen. Kun vieraat palaavat pöytiin, kiertävät tarjoilijat kaatamassa heille kahvia/teetä. Kermakot ja sokerikot ovat katettuna ruokailupöytiin. Tarjoilijamme avustavat mahdollisten iltajuomien esillelaitossa.
Tällainen tarjoilutapa on yleisin hääjuhlissa, karonkassa ja muissa juhlavissa tilaisuuksissa.

Astiasto: ruokalautanen, veitsi, haarukka, jalallinen lasi, vesilasi, kahviastiat sekä kakkulautanen.


Vaihtoehto 3

1 tarjoilija/25 vierasta, työaika 8,5 tuntia/tarjoilija:


Tarjoilijat saapuvat juhlapaikalle 3 tuntia ennen onnittelumaljan tarjoamista. Ruokailupöytiin katetaan 2 x veitsi, 2 x haarukka, lautasliina, 2 x viinilasi, vesilasi ja kahviastiat. Tarjoilijat avustavat koristeiden asettelussa. Onnittelumaljan tarjoilijat tarjoavat vieraille tarjottimilta. Vesi on kaadettu ennen tarjoilun aloittamista pöytiin katettuihin vesilaseihin ja ruokailupöydissä on vesikannut. Mahdollinen asiakkaan hankkima viini tarjoillaan niin, että alkuruoan kanssa kaadetaan 1. lasillinen ja pääruoan kanssa 2. lasillinen. Ruokalautaset ja alkuruoka noudetaan noutopöydästä. Kun alkuruoka on nautittu, tarjoilijat keräävät alkuruokalautaset ja aterimet pois ja pääruoka katetaan tarjolle noutopöytään. Pääruoan jälkeen kerätään ruokailuastiat pois. Kahvitarjoilun käynnistyttyä vieraat noutavat kakkua tai jälkiruokaa noutopöydästä. Jos tarjolla on kahvin avec-juoma, se on kaadettu jälkiruokapöytään laseihin valmiiksi, josta sen haluavat voivat ottaa juoman mukaan istumapaikalleen. Kun vieraat palaavat pöytiin, kiertävät tarjoilijat kaatamassa heille kahvia/teetä. Kermakot ja sokerikot ovat katettuna ruokailupöytiin.
Tällainen tarjoilutapa on yleisin juhlavissa tai muodollisissa juhlissa.

Astiasto: alkuruokalautanen, alkuruokaveitsi, alkuruokahaarukka, pääruokalautanen, pääruokaveitsi, pääruokahaarukka, 2 x jalallinen lasi, vesilasi, aveclasi, kahviastiat sekä kakkulautanen.

Asiakkaanamme saat yksityiskohtaisemmat ohjeet, neuvot ja vinkit juhliesi järjestämiseen. Olemme koonneet ohjeet  erikseen häihin, yritystilaisuuksiin sekä kotona tai vuokrattavissa juhlatiloissa pidettäviin juhliin. Stressittömät juhlajärjestelyt ovat onnistuneiden juhliesi ensimmäinen askel!