Onko suunnitelmissasi järjestää hääjuhla?

Häiden juhlapaikkaa ja sinne tilattavaa pitopalvelua kannattaa alkaa suunnittelemaan hyvissä ajoin. Jos aikomuksena on järjestää juhlat touko-syyskuussa, tulisi juhlapaikkaa etsiä jo reilua vuotta ennen juhlapäivää. Osa juhlapaikoista varataan jopa kahta vuotta ennen juhla-ajankohtaa, joten näissä asioissa kannattaa sinun olla riittävän ajoissa liikkeellä. Kutsuttavien vieraiden määrä ohjaa sinua sopivan kokoisen juhlatilan etsimisessä ja häämenun suunnittelussa. Budjettikin olisi hyvä olla valmiiksi mietittynä, jotta päätösten tekeminen olisi helpompaa.

Cateringin osuutta juhlien kokonaisbudjetista voit selvittää lähettämällä alustavan hintakyselyn pitopalvelulle. Näin sinulle muodostuu nopeasti käsitys pitopalvelun kokonaiskustannuksista. Hääcateringin hintatasosta kannattaa sinun kysellä alustavasti etenkin silloin, kun sinulla ei ole tarkempaa käsitystä pitopalveluiden hintatasosta. Seuraavaksi voit edetä pyytämällä tarkemmat tarjoukset budjettiisi sopivan hinta-arvion antaneilta pitopalveluilta.

Häämenua suunnitellessa kannattaa muistaa myös kasvikset. Paahdettua punajuurta.

Keittiön on vastattava pitopalvelun tarpeita

Oletko mahdollisesti löytänyt kiinnostavan hääjuhlapaikan? Jos järjestät juhlat vuokratiloissa, kiinnitä huomiosi siellä olevien keittiötilojen varustelutasoon. Vuokrattavissa juhlapaikoissa ei ole valmistuskeittiötä, jolloin ainoastaan ruoan kuumentaminen on sallittua. Kylmäsäilytystilaakin tulee olla riittävästi. Näistä yksityiskohdista olisi sinun hyvä keskustella pitopalvelun kanssa ennakkoon. Pitopalveluyrityksillä on useimmiten mahdollisuus tuoda juhlapaikalle täydentävää keittiölaitteistoa mukanaan, kuten esimerkiksi kahvinkeittimen, lämpöhauteen, keittolevyjä ja termosastioita.

Häämenu, cocktailpaloja.

Onnistunut häämenu koostuu monesta seikasta

Vuodenajalla on vaikutusta häämenun suunnitteluun. Kesäaikaan lämpimien ruokalajien menekki on pienempää, kun taas talviaikaan niiden menekki vastaavasti kasvaa. Laajemmissa menukokonaisuuksissa lämpimän pääruoan osuus saattaa kuitenkin talviaikaankin olla vain noin 10 % kokonaisruoan määrästä. Alkuruokiin ja muihin kylmiin ruokalajeihin kannattaa siis satsata ympäri vuoden.

Lämmin ruoka vaatii tavallisesti myös oman kuljetuksensa lähelle ruokailuajankohtaa, mikä vaikuttaa häämenun hintaan. Kylmät ruokalajit kestävät kaiken kaikkiaan hyvin kuljetusta. Kesäaikaan juhlatarjoilut voidaan koostaa esimerkiksi kylmistä ruokalajeista sekä valita näiden seuraksi pienempiä lämpimiä osia. Kesäaikaan ei lämmin ruoka ole lainkaan välttämätön.

Kaikki lämpimät ruokalajit eivät kestä lämpökuljetusta ja -haudetta, joten ne eivät ole myöskään edukseen buffet-ruokailussa. Sisä- ja ulkofile ovat parhaimmillaan silloin, kun niiden kypsyysaste on medium. Lämpöhaude ei tee filettä paremmaksi. Lämmin kala tulisi tarjota heti valmistuksen jälkeen, sillä pitkä lämmitysaika tekee siitä helposti kuivan. Risoton herkkä rakenne ei kestä lämpöhaudetta tai -kuljetusta. Pastakin on parasta juuri keitettynä.

Upea kakku kruunaa häämenun. Kakku tulee saada juhlapaikalle lähelle tarjoiluajankohtaa. Kakun ulkonäön ja maun lisäksi tulisi huomioida myös sen kestävyys: kakun tulee saapua ehjänä juhlapaikalle. Helpointa on tilata hääkakku pitopalvelulta!

Häämenu kannattaa suunnitella jo valmiiksi niin, että se sisältää myös gluteenittomia ja laktoosittomia vaihtoehtoja sekä vegaaneille ja kasvisruokailijoille sopivia ruokalajeja. Myös lapsivieraat tulee ottaa huomioon.

Häämenun suunnitelu. Tässä leppäsavustettua lohta, paahdettua maalaisperunaa ja grillattua parsaa.

Yöpala viimeistelee juhlaillan

Pieni purtava illan viimeisille tunneille on usein haluttua. Vaikka hääillallinen on laaja ja ruokaisa kokonaisuus, on silti hyvä harkita myös pientä yöruokailua. Yöpalan tarve korostuu etenkin silloin, kun juhlat jatkuvat myöhään yöhön ja tarjolla on alkoholijuomia. Yöpalaa ei yleensä ole nauttimassa enää koko hääseurue, joten tarjoiluja tarvitsee harvemmin varata kaikille juhlavieraille. Yöpalalle saattaa kokoontua vain noin puolet juhlaväestä.

Kun suunnittelet häämenuta, niin lisää myös salaatteja keventämään menuta.

Vinkkejä ruoka- ja juomatarjoiluun liittyen:

  • Häissä tarjottavien alkoholijuomien määrän laskemisessa käytetään tavallisesti kaikkien aikuisten määrää, vaikka kaikki eivät käyttäisikään alkoholia.
  • Hääparin mahdollisen valokuvauksen aikana on mukava tarjota vieraille ns. odottelumalja. Juomaksi sopii esimerkiksi valmiiksi sekoitettu booli, sangria tai vastaava juomasekoitus. Se voidaan tarjoilla boolikulhoista, valmiiksi laseihin kaadettuna tai hanallisesta tarjoiluastiasta. Talven juhlissa odottelujuoma voi olla myös lämpimänä tarjottava, esim. glögi.
  • Kuohuviini on hyvä hankkia 0,75 litran pulloissa, sillä siitä saa kaadettua juuri kuusi lasillista. Tämä helpottaa annostelua.
  • Puna- ja valkoviinin suhde riippuu tarjottavista ruoista ja ilman lämpötilasta. Kesähelteillä valkoviiniä kuluu enemmän kuin talvella. Talviaikaan moni suosii punaviiniä.
  • Kakun ja kahvin kanssa tarjottava konjakki ja likööri kannattaa kaataa valmiiksi laseihin. Vieraat voivat noutaa juoman kakkua hakiessaan. Avec-juomia kannattaa varata noin 80 %:lle aikuisista.
Häämenu, cocktailpalat, chilimarinoituja jättikatkaravun pyrstöjä.

Hyödynnä Pitopalvelu Huplin kokemus!

Pitopalvelua tarjoava perheyrityksemme toiminta-alue on Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa sekä pääkaupunkiseudun kehyskunnat. Meillä on vankka kokemus häämenujen suunnittelusta ja juhlatarjoilujen toteutuksista. Tunnemme alueen juhlatilat pääsääntöisesti erittäin hyvin. Kun kartoitat juhlatilaa, voit tarvittaessa kysyä meiltä juhlatilan varustetasosta ja siitä minkä tyyppinen tarjoilu kyseisessä tilassa onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Kysy tarvittaessa myös hinta-arviota. Jättäessäsi hääjuhlien pitopalvelun meidän huolehdittavaksemme, voit nauttia täysin siemauksin ainutlaatuisesta juhlapäivästä.

Kerro meille toiveistasi, niin kerromme erilaisista vaihtoehdoista niin juhlapaikan kuin häämenunkin osalta. Ota yhteyttä!